Train Driver 2

Część Polska => Oficjalne programy i aplikacje => SCS => Wątek zaczęty przez: Neodokuran w 16 Kwiecień 2017, 11:01:11

Tytuł: SBL
Wiadomość wysłana przez: Neodokuran w 16 Kwiecień 2017, 11:01:11
Mam pytanie i prośbę, możecie mi pokazać jak zrobić pulpit z jednym zestawem sbl? Próbowałem zgodnie z instrukcją scsa, ale nadakl  to dla mnie czarna magia...
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: skorakora w 16 Kwiecień 2017, 11:25:11
trichlora się popytaj (jak jest) on się zna na pulpitach jak mało kto...
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Retrato1989 w 16 Kwiecień 2017, 13:25:35
Nie dodales strzalek blokady. Bez nich nie bedzie dzialac, bo to na nie podajesz przebieg.
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: shafter w 16 Kwiecień 2017, 14:42:15
Dokładne obejrzenie pulpitu anp_test.scs z paczki + jednak RTFM!
Można sobie zaoszczędzić sporo roboty pod górkę.
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Retrato1989 w 16 Kwiecień 2017, 14:57:06
Co to RTFM?
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Neodokuran w 16 Kwiecień 2017, 15:04:21
Nie dodales strzalek blokady. Bez nich nie bedzie dzialac, bo to na nie podajesz przebieg.

Strzałki dodaję, mówi, że żle dodaję... gdzie je dodać, ktoś może oznaczyc na tym screenie, gdzie je wstawić?

Dodano: 16 Kwiecień 2017, 15:04:35


Co to RTFM?

Podłączam się pod pytanie :D
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Matias00 w 16 Kwiecień 2017, 16:04:23
Otwórz sobie w edytorze Szymankowszczyznice i zobacz jak zbudowana jest SBLka i porównaj i zrób podobnie...
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: greg86 w 16 Kwiecień 2017, 16:08:45
Próbowałem, ale jakoś nie chce mi to działać na dwuodstępowym przykładzie...
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Neodokuran w 16 Kwiecień 2017, 16:59:12
Otwórz sobie w edytorze Szymankowszczyznice i zobacz jak zbudowana jest SBLka i porównaj i zrób podobnie...

Niestety tam sblka jest wieloodstepowa, a tutaj ma tylko dwa i to niepełne, bo zakończone wyjazdowymi...
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Retrato1989 w 16 Kwiecień 2017, 17:35:03
Z zalozenia kazdy odstep ma poczatek i koniec. Nie widze tu punktow koncowych przebiegu. Strzalka pelni taka funkcje. Jedna strzalka musi wskazywac na druga, w uproszczeniu jej dane musze byc "odwrocone".
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Matias00 w 16 Kwiecień 2017, 17:50:47
Na początku SBL musisz dać taką żółtą strzałkę i na końcu obie musza być ustawione w 1 kierunku np w lewo.
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Neodokuran w 16 Kwiecień 2017, 18:45:38
Czyli... jesli mam semafor 282N><282, to przed 282N muszę dać strzałkę z parametrami :
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Matias00 w 16 Kwiecień 2017, 18:59:45
Strzałki dobre ale obie muszą być przed SBL a 2 za SBL tzn tak jak tu :
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Neodokuran w 16 Kwiecień 2017, 19:00:45
No to są przed sbl :)


Dodano: 16 Kwiecień 2017, 19:05:32


Ah! teraz wiem, o co Ci chodzi XDDDD Juz ją usuwam tę trzecią

Dodano: 16 Kwiecień 2017, 19:09:53


Zgłupiałem kompletnie, zamieszczam pulpit, zerknijcie co robie zle
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Retrato1989 w 16 Kwiecień 2017, 19:30:24
Strasznie namieszane odcinki oraz źle zobrazowane zwrotnice. To wszystko trzeba poprawić. Póki co zrobiłem blokadę. Poza tym błędne ustawienia semaforów SBL. Dla tego szlaku ustaw to następująco.
Strzałka Ch2N
nazwa: Ch2N
nazwa drugiego symbolu: Ch2
pierwszy sem. za stacją: 282N
ostatni sem. za stacją 282
orientacja (kier. odjazd): prawo
stan domyślny: przyjazd

Te zaznaczone punkty są najważniejsze. Dla drugiej strzałki wszystko na odwrót, czyli kierunek odjazd w lewo i stan domyślny odjazd. Inaczej sie pogubi przy zmianie stanu blokady. Co do semaforów odstępowych to jako że są ostatnimi semaforami muszą mieć zaznaczone To/Sp. Poza tym nie wiem czy jest sens aby były czterostawne, ale to już jak uważasz.
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Neodokuran w 16 Kwiecień 2017, 19:35:44
Wieeem, to jest zarys, jakos musiałem zacząć :P Dzięki wielkie :D

Dodano: 16 Kwiecień 2017, 19:38:22


Po prostu Scalę te trzy odcinki w jeden, chciałem po prostu widzieć jak pociąg jedzie - coś podobnego zrobiłem na Puławach, tory są podzielone na odcinki i widać, jak szybko pociąg przeskakuje pomiędzy izolacjami na szlaku

Dodano: 16 Kwiecień 2017, 19:41:43


Poprawiłem również ustawienia sbl według tych, co ty zrobiłeś, o Panie i stwórco, dziekuję :D
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Retrato1989 w 16 Kwiecień 2017, 19:42:14
Jeżeli pozostałe tory też chcesz wyposażyć w SBL to ja to widzę jako Ch1 prawo odjazd, Ch1N lewo przyjazd, Ch3 prawo odjazd i Ch3N lewo przyjazd.
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Neodokuran w 16 Kwiecień 2017, 19:43:04
Tak, tak, to już się domyśliłem :)
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Retrato1989 w 16 Kwiecień 2017, 19:43:23
Po prostu Scalę te trzy odcinki w jeden, chciałem po prostu widzieć jak pociąg jedzie - coś podobnego zrobiłem na Puławach, tory są podzielone na odcinki i widać, jak szybko pociąg przeskakuje pomiędzy izolacjami na szlaku
Spoko, też tak czasem robie na szlakach stycznych.
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Neodokuran w 16 Kwiecień 2017, 19:45:13
Retrato, poza tym te sblki sa czterostawne, jak w oryginale, tak przynajmniej mi sie wydaje.
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Retrato1989 w 16 Kwiecień 2017, 19:52:14
Teraz wszystko działa?
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Neodokuran w 16 Kwiecień 2017, 19:55:23
Krzyczy ze zle zobrazowane...

Luknij, tak sblka to czarna magia, na szlakach wjazdowych jest sblka tez, ale nie zamieram jej robić, mam doświadczenie z Tarnowa...
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Retrato1989 w 16 Kwiecień 2017, 20:03:41
Znowu pomyliłeś.
Zrób Ch1 prawo odjazd, Ch1N lewo przyjazd, Ch3 prawo odjazd i Ch3N lewo przyjazd.
Poza tym w Ch3N zmień pierwszy sem za stacją na 283N a ostatni na 283. Powinno pomóc.
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Neodokuran w 16 Kwiecień 2017, 20:06:22
Jest, działa! :D Dzieki ogromne :D

 Ze zwrotkami wiem jak zrobić, musi być przynajmniej jeden odcinek będący przedłużeniem zwrotki.
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Magik w 17 Kwiecień 2017, 10:15:55
To i ja się podepnę , problem jest następujący, semafor odstępowy na wyjeździe ze scenerii i wjeździe zawsze wskazuje sygnał stój, nie mogę zwalniać kierunków i włączać blokady, to takie główne.
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Neodokuran w 17 Kwiecień 2017, 15:00:00
I znów problem... Gdy podaję sygnał z semafora S, R, P, O, to nie chce podać wyjazdu na sbl... co jest nie tak?
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Paweł w 18 Kwiecień 2017, 12:36:39
To i ja się podepnę , problem jest następujący, semafor odstępowy na wyjeździe ze scenerii i wjeździe zawsze wskazuje sygnał stój, nie mogę zwalniać kierunków i włączać blokady, to takie główne.

Brak sąsiednich stacji. SBL działa poprawnie tylko na szlakach wewnętrznych (Mienia - Mrozy), dla stycznych można najwyżej zrobić jednokierunkową protezę.
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Magik w 19 Kwiecień 2017, 08:13:14
To i ja się podepnę , problem jest następujący, semafor odstępowy na wyjeździe ze scenerii i wjeździe zawsze wskazuje sygnał stój, nie mogę zwalniać kierunków i włączać blokady, to takie główne.

Brak sąsiednich stacji. SBL działa poprawnie tylko na szlakach wewnętrznych (Mienia - Mrozy), dla stycznych można najwyżej zrobić jednokierunkową protezę.

ja nie mogę odwrócić nawet blokady pomiędzy mrozami a mienią, a co do tego błędnego działania, nie da rady wstawić jakiegoś lewego semafora do scs?
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: greg86 w 19 Kwiecień 2017, 08:46:30
[...]nie da rady wstawić jakiegoś lewego semafora do scs?

Punkt końcowy bez To
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Magik w 19 Kwiecień 2017, 09:53:16
[...]nie da rady wstawić jakiegoś lewego semafora do scs?

Punkt końcowy bez To

Czyli jako kolejny semafor sbl, wstawić tylko punkt końcowy bez To? Odznaczyć wszystkie inne funkcje czy coś zostawić ?
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Kacper9 w 19 Kwiecień 2017, 12:03:55
Kłania się czytanie dokumentacji dostarczonej wraz z samym SCS'em ;): http://eu07.kolej.org.pl/scs/#r3_5 (http://eu07.kolej.org.pl/scs/#r3_5)
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Magik w 19 Kwiecień 2017, 20:04:14
Kłania się czytanie dokumentacji dostarczonej wraz z samym SCS'em ;): http://eu07.kolej.org.pl/scs/#r3_5 (http://eu07.kolej.org.pl/scs/#r3_5)
jak masz tak pomagać, to się nie odzywaj w cale :)

Dodano: 19 Kwiecień 2017, 20:21:11


z wyjazdami ze scenerii sobie poradziłem wszystko działa jak należy :) zawsze coś się da zrobić żeby obejść system, teraz tylko muszę sobie poradzić dlaczego ostatnie semafory sbl źle wskazują i pierwsze za wyjazdem :)
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Kacper9 w 19 Kwiecień 2017, 20:31:10
Paweł pisał, ze to tylko proteza, a jakbyś zajrzał do dokumentacji to byś wiedział dlaczego. "... z powodu braku powiązania z druga strona szlaku..."
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Retrato1989 w 19 Kwiecień 2017, 20:31:29
Na wjazdowy mozesz zrobic tak, ze wstawiasz polsamoczynny i nazywasz odcinki w magicznym lasku. Nastepnie w pliku ANP ustawiasz przebieg od tego semafora do strzalki sbl w momencie pojawienia sie skladu na tym odstepie. Jesli nie bedziesz wysylal po lewym powinno dzialac. Gdybys mial wyslac po lewym, to po prostu wylacz ANP. To rozwiazanie nie jest bez wad, ale powinno dzialac.
Mozna tez zrobic cos podobnego w druga strone, tzn. ostatni semafor jako polsamoczynny. Wstawiasz tez punkt koncowy dla tego semafora, a w ANP ustawiasz nastawianie przebiegu od tego semafora do tego punktu w momencie, gdy sklad zajmuje ktorys z odstepow.
TL:DR
Zrob to jako wewnetrzny sterowany przez ANP.
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Neodokuran w 20 Kwiecień 2017, 08:19:56
a ja bym ustawil semafor sbl jako udawana To.  na sceneri normalnie jak sblka by wygladal,  ale w scsie jako tarcze,  albo powtarzacz
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Paweł w 20 Kwiecień 2017, 10:10:33
Z powodu braku połączenia szlaków nieprawidłowe sygnały wskazywać będą ostatnie semafory sbl przed końcem szlaku - te dla których nie ma następnego semafora. Pozostałe semafory powinny działać normalnie.
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Magik w 20 Kwiecień 2017, 18:29:49
Z powodu braku połączenia szlaków nieprawidłowe sygnały wskazywać będą ostatnie semafory sbl przed końcem szlaku - te dla których nie ma następnego semafora. Pozostałe semafory powinny działać normalnie.

na końcach szlaku dodałem punkty końcowe bez To, i wszystko gra, jest jakiś błąd bo nie mogę żadnej blokady odwrócić ale kij tam, ważne że działa :)
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Retrato1989 w 20 Kwiecień 2017, 18:36:31
Masz pary strzałek o tej samej nazwie, może to jest powodem.
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Neodokuran w 20 Kwiecień 2017, 18:42:16
Wracając do moich problemów z sbl... Blokady działają prawidłowo, ALE Gdy chcę obrócic blokadę Ch3/Ch3N, to nie mam takiej ipcji, co śmieszniejsze - Ch1 i Ch2 obracają sie bez problemu...
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Paweł w 20 Kwiecień 2017, 22:30:05
na końcach szlaku dodałem punkty końcowe bez To, i wszystko gra, jest jakiś błąd bo nie mogę żadnej blokady odwrócić ale kij tam, ważne że działa :)

Co do pulpitu w załączniku. "Odcinek bez trakcji" - dla odcinka bez sieci trakcyjnej przewidziany jest symbol graficzny. Uwaga o kolejności wyświetlania sygnałów - chyba jednak nie zawsze, czasami coś będzie mieć postój. Przejazd w Mieni: wstawiłeś jakieś czujniki dla toru bocznicy? Taki układ przejazdu z rozgałęzieniem toru nie był przewidziany, przy jazdach z/na bocznicę mogą pojawić się problemy - nie będzie się włączać lub nie będzie się wyłączać. W zasadzie górna część nadaje się na przejazd uzależniony w przebiegach, dolna na przejazd z czujnikami, ale takiej kombinacji nie da się niestety zrobić. W rzeczywistości jest tam zmodyfikowana wersja ssp uzależniona od przebiegów.

Wracając do moich problemów z sbl... Blokady działają prawidłowo, ALE Gdy chcę obrócic blokadę Ch3/Ch3N, to nie mam takiej ipcji, co śmieszniejsze - Ch1 i Ch2 obracają sie bez problemu...

Chyba wiem o co chodzi, przy zmianie kierunku blokada szuka ochrony z obu stron szlaku. Ochronę może zapewniać zwrotnica bądź semafor wskazujący sygnał stój, a po prawej jest tylko żeberko, na którym SCS prawdopodobnie się gubi - potrzebna będzie poprawka w programie...
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Retrato1989 w 20 Kwiecień 2017, 23:35:47
No tak, ale z jednej strony ma zwrotnice 57, a za nią semafor T, a z drugiej na żeberku zwrotnice 3.
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Paweł w 21 Kwiecień 2017, 13:55:29
Żeby zwrotnica zapewniała ochronę, musiałaby być wstawiona odwrotnie i kierować na bok (nie na tor szlakowy).
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Zdebu w 21 Kwiecień 2017, 15:44:13
To i ja podłączę sie z pytaniem,Mam problem podobny do kolegi wyżej ale nie identyczny, czy na szlaku z sbl prowadzącym z stacji do "magicznego lasku" da sie odwracać kierunki blokady?, bo niestety u mnie takiej opcji nie ma.
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: wiedenka w 21 Kwiecień 2017, 16:11:44
Zdebu jeżeli chodzi Ci o obracanie blokady w kierunku następnej stacji to takiej możliwości póki co nie ma.
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Neodokuran w 21 Kwiecień 2017, 19:21:26

Cytuj
Chyba wiem o co chodzi, przy zmianie kierunku blokada szuka ochrony z obu stron szlaku. Ochronę może zapewniać zwrotnica bądź semafor wskazujący sygnał stój, a po prawej jest tylko żeberko, na którym SCS prawdopodobnie się gubi - potrzebna będzie poprawka w programie...

Cieszę się, że przez moją scenerię wychodzą możliwości uzupełnienia programu :)

Dodano: 22 Kwiecień 2017, 07:32:44


Paweł. poszedłem za twoja myślą. i zmienilem najpierw przełożenie zwrotki,  blokada obraca sie bez zarzutu. :)
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Paweł w 27 Kwiecień 2017, 01:20:18
Przejazd w Mieni: wstawiłeś jakieś czujniki dla toru bocznicy? Taki układ przejazdu z rozgałęzieniem toru nie był przewidziany, przy jazdach z/na bocznicę mogą pojawić się problemy - nie będzie się włączać lub nie będzie się wyłączać.

Przyszło mi jeszcze do głowy takie rozwiązanie, aby na obu odnogach - na torze szlakowym i bocznicy - wstawić tak samo nazwane czujniki najazdowe. Przejazd powinien zamykać się przy jeździe w obu kierunkach, o ile TD2 nie będzie miał problemu z dwoma identycznie nazwanymi czujnikami. Jednak nie zadziała to poprawnie przy jednoczesnych jazdach w różnych kierunkach - np. gdy na czujnik od strony bocznicy minie skład, zatrzyma się przed semaforem, a w tym czasie przejedzie coś w kierunku głównym - informacja o zbliżaniu się składu z bocznicy może się wtedy "zgubić". Można jeszcze spróbować wstawić po dwa czujniki najazdowe z każdego kierunku - jeden w zaprojektowanej odległości przed semaforem, a drugi tuż za semaforem, zapewniający ponowne zamknięcie przejazdu po ruszeniu spod semafora (choć wtedy nie będą zachowane przepisowe czasy ostrzegania). Czy może ktoś sprawdzić czy to zadziała?
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: gravition w 18 Maj 2017, 12:04:56
Odkopię temat czujników przejazdu szlakowego - czy jest możliwość, aby w scsie zaimplementować możliwość ręcznego zamykania tego przejazdu? Np. w przypadku chęci odwzorowania realnej stacji takiej jak na zdjęciu w załączniku, zaznaczony kółkiem przejazd jest automatycznie zamykany przez czujniki gdy pociąg jedzie z kierunku 1, ale gdy pociąg jedzie z kierunku 2 czyli od strony stacji zamykany jest przez dyżurnego ruchu, zaś w td-ku nie ma możliwości ręcznego zamknięcia tego przejazdu.
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Paweł w 18 Maj 2017, 12:49:42
Jeżeli przejazd w SCS będzie uzupełniony o włączanie przebiegami - co jest planowane, to będzie również włączanie ręczne, używane doraźnie przy Sz/rozkazach.
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Zdebu w 22 Maj 2017, 18:24:30
By nie zakładać nowego tematu, podepnę się tutaj, otóż dzisiaj powoli zacząłem robić pulpit dla mojej sceneri, ulożylem kawałek szlaku i wjazdowe, postanowiłem sprawdzić czy mogę podać jakiś sygnał z wjazdowych więc kawałek za sem B wstawiłem testowy semafor "CD", leczy gdy podaję przebieg to scs zastanawia się jak go podać przez 30 sekund do 1 minuty a następnie wywala mi alarm, zakładam że to przez ten odstęp SBL za wjazdowym więc moim pytaniem jest jak to ominąć?
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Ulfrig w 22 Maj 2017, 18:33:45
Sprawa jest banalna: GW_Zw_2728 jest włączonym SBL, czyli nie podasz przebiegu sprzecznego z B. Jak wstawisz strzałki od SBL to będziesz mógł zmienić kierunek SBL. Obecnie sem. GW_Zw_2728 jest ustawiony na wyjazd, czyli dziobem do B ;)
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Zdebu w 22 Maj 2017, 20:15:55
Okej, dzieki mam problemy z odwracaniem blokad, ale zrobię symbole i sie odezwę.

Dodano: 24 Maj 2017, 22:18:53


I jest tak jak zawsze, niestety nie wiem czemu ale nie mogę odwracać kierunków blokady :(
Tytuł: Odp: SBL
Wiadomość wysłana przez: Ulfrig w 27 Maj 2017, 16:26:31
Nie rozumiem dlaczego tam jest taki burdel. Strasznie nieczytelny pulpit. Po co tor (2128) odbiega do góry? Wracając do tematu: Obecnie, SBL nie da się obracać, bez "obejścia systemu". Zajrzyj sobie na moje pulpity, to zobaczysz, jak to zrobić (dostępne są na serwerze TS3, przeglądarka plików na kanale twórczych myśli 1, folder "Ulfrig"). Tory 2206a, 2728a, 2729a, 2213a nie są ze sobą połączone, więc SBL prawdopodobnie wcale nie działa na scenerii tak jak powinna. Musisz połączyć te odcinki. Wpis statuspost_blablabla nie służy do zapisywania nazw semaforów i strzałeczek. Ten wpis jest do zaznaczenia nazwy posterunku. Semafory poglądowe (obrazujące stan semafora właściwego), kładzie się za pomocą zaznaczenia checkboxa (w ustawieniach sygnalizatora, w przyborniku) "symb. powt." (zał. pierwszy). Pokazane dokładnie na semaforze "A" na stacji Warszawa Wileńska Marki (Tor szlakowy 1 - zał. drugi) i symbolu powtarzającym stan semafora "A" na stacji Warszawa Wileńska (Tor szlakowy 1 - zał. pierwszy). Dodatkowo, załączam też przykłąd rozwiązania SBL z wyjazdem na szlak, tak, aby dało się ją obracać.