Train Driver 2

Dział ogólny => Wasza Twórczość => Pozostała twórczość / Warsztaty => Wątek zaczęty przez: servus w 06 Maja 2019, 22:43:52

Tytuł: Rozkazy 1.4-rc2 "Irbis" - generator rozkazów pisemnych
Wiadomość wysłana przez: servus w 06 Maja 2019, 22:43:52
Cześć, stworzyłem prosty generator rozkazów pisemnych w js.

Można go uruchomić w (chyba) każdej nowej przeglądarce z javascriptem. Całość jest w jednym pliku html i waży ok. 20kb ( :D już bliżej 30kb ). Oczywiście działa offline.
Kodu radzę nie czytać ;D.

Wszystkie wersje dostępne pod linkiem https://up.td2.info.pl/d/129e4058c408467695f2/ (https://up.td2.info.pl/d/129e4058c408467695f2/).

Automatyczne wypełnianie informacji o scenerii oraz o pociągu:
Oczywiście wszystko działa bez tego. Pociągi automatycznie można przeszukiwać również po podaniu hashu scenerii.
Nazwa posterunku nie uzupełnia się automatycznie.
Aby anulować uzupełnienie automatyczne wystarczy przestawić na pozycję --- i wtedy automatyczne uzupełnienie się "zwolni" pozwalając na ręczne wpisanie. Dane z automatycznego uzupełnienia pozostają w swoich polach.

Wersja 1.4-rc2 "Irbis":

Wersja 1.3 "Leopard":
Spoiler: pokaż

md5sum.txt
d8cc46a41e6f0e25f0b7b22c37c03c19 *rozkaz.html

sha1sum.txt
a9a5978abdbb8ce2a958b44f74e7ec7ac422e648 *rozkaz.html

sha256sum.txt
d9b22f35b571ce5cba55cb7aadc1954e006cb430b80155e32903bf610e3480ec *rozkaz.html


Poprzednie wersje:
Spoiler: pokaż

Wersja 1.2 "Tygrys":
  • automatyczne wyszukiwanie i uzupełnianie informacji o stacji i pociągu
  • przełączniki przy działkach (- wył; g wł, generuj)

Wersja 1.1 "Ryś":
  • niewypełnione pola, które znajdują się w rozkazie jak posterunek itd. zaznaczone są czerwoną ramką
  • teraz dodaję też 3 sumy kontrolne (md5, sha256 i sha1) do każdej wersji
  • każdy rozkaz ma pole "Inne"
  • rozkaz "O" nadal nie ma tych tabelek
  • generacja rozkazu do jednego pola (automatyczne zaznaczenie po kliknięciu)
  • informacje o posterunku, stacji, godzinie, dyżurnym są na samym końcu rozkazu
  • puste pola z rozkazu (nr toru albo inne tego typu) są zamienione na ___ w wygenerowanym rozkazie
  • kod został wyczyszczony ze zbędnych (mam nadzieje) klas

Wersja 1.0 (https://up.td2.info.pl/f/01973afcd3ae433d8703/?dl=1) "Dachowiec":
  • rozkazy "S" i "N'. Do "O" nie można aktualnie "wypełniać" tej tabelki, bo jej nie ma
  • aby przesłać rozkaz maszyniście należy skopiować po każdej linijce (nie wiem czy lepiej zostawić to w taki sposób czy może wszystko dać do jednej wiadomości)
  • brak informacji o wydającym jak na chwilę obecną
  • w przyszłości pola tekstowe przy czasie zostaną zamienione na pola czasowe
  • numer pociągu aktualizuje się po odkliknięciu pola z numerem
  • kwadraty obok niektórych działek włączają je do generacji; gdy nie jest zaznaczony to dane zdanie nie zostanie wygenerowane, a jak nie ma go wcale to będzie wygenerowane
  • kopiowane/generowane jest wszystko od góry do dołu, więc należy sobie skopiować rubryki wedle życzenia, 1 pole to zawsze nagłówek, kolejne to rubryki po kolei
sha256: 15b7ae659f10e99effdc9bb8955e58a34aeac1cfeab9e050efbaf49cb8c64ed6 *rozkaz.html

Do pobrania w załączniku. Po pobraniu należy zmienić rozszerzenie na .html i otworzyć w przeglądarce (forum nie pozwala mi wysłać .html).
Tytuł: Odp: Rozkazy - generator rozkazów pisemnych
Wiadomość wysłana przez: emik w 07 Maja 2019, 00:27:54
Przydałaby się rubryka 4 w rozkazie S oraz wygenerowany rozkaz z opcją jednokrotnego kopiowanina, a nie każdej linii z osobna.

A tak ogólnie o coś takiego mi właśnie chodziło, żeby stworzyć ale w wersji online :)
Tytuł: Odp: Rozkazy - generator rozkazów pisemnych
Wiadomość wysłana przez: MikolajMK w 07 Maja 2019, 01:32:41
Przydałaby się rubryka 4 w rozkazie S oraz wygenerowany rozkaz z opcją jednokrotnego kopiowanina, a nie każdej linii z osobna.

A tak ogólnie o coś takiego mi właśnie chodziło, żeby stworzyć ale w wersji online :)

Moim zdaniem coś takiego powinno zostać zintegrowane z SWDR
Tytuł: Odp: Rozkazy - generator rozkazów pisemnych
Wiadomość wysłana przez: emik w 07 Maja 2019, 07:33:37
Moim zdaniem coś takiego powinno zostać zintegrowane z SWDR
Z tego co da się wyczytać w innych tematach podobno coś takiego jest tworzone w SWDR.
Tytuł: Odp: Rozkazy - generator rozkazów pisemnych
Wiadomość wysłana przez: chalucynek w 07 Maja 2019, 08:09:01
Moim zdaniem coś takiego powinno zostać zintegrowane z SWDR
Z tego co da się wyczytać w innych tematach podobno coś takiego jest tworzone w SWDR.

Było w swdr 3 teraz nie ma ;p
Tytuł: Odp: Rozkazy - generator rozkazów pisemnych
Wiadomość wysłana przez: Ryszard w 07 Maja 2019, 12:45:52
Co nie oznacza że nie będzie w SWDR4 ;)
Tytuł: Nowa wersja, 1.1 "Ryś"
Wiadomość wysłana przez: servus w 07 Maja 2019, 14:25:02
Przydałaby się rubryka 4 w rozkazie S oraz wygenerowany rozkaz z opcją jednokrotnego kopiowania, a nie każdej linii z osobna.

Właśnie dodałem te obie rzeczy. Dodatkowo, rubryki "Inne" poszły do każdego dostępnego rozkazu. Nie wiem tylko za bardzo co zrobić z rubrykami niewypełnionymi.
Tytuł: Odp: Rozkazy 1.1 "Ryś" - generator rozkazów pisemnych
Wiadomość wysłana przez: Zdebu w 07 Maja 2019, 17:57:21
Zrób tak by generator je pomijał i nie wstawiał gdy nie sa wypelnione czyli nie potrzebne po teraz trzeba recznie polowe rozkazu usuwac to wychodzi praktycznie na to ze latwiej jest go napisac recznie, po za tym to wszystko gites i szacun za robote, sam juz zaczalem tworzyc taki generator tylko ze w arkuszach google (taki exel tylko online) ale widze ze juz jest dobry programik i nie musze robić dalej.
Tytuł: Nowa wersja, 1.2 "Tygrys"
Wiadomość wysłana przez: servus w 07 Maja 2019, 22:01:44
Zrób tak by generator je pomijał i nie wstawiał gdy nie sa wypelnione czyli nie potrzebne po teraz trzeba recznie polowe rozkazu usuwac to wychodzi praktycznie na to ze latwiej jest go napisac recznie,...

Dodane w wersji 1.2 "Tygrys". Są przełączniki po lewej stronie od działek.

Dodatkowo dodany został system automatycznego uzupełniania.
Tytuł: Odp: Rozkazy 1.2 "Tygrys" - generator rozkazów pisemnych
Wiadomość wysłana przez: Zdebu w 08 Maja 2019, 01:06:10
Teraz jest super, tylko mala uwaga jak kiedyś będziesz dodawał jakaś poprawke to uzupelnij w drugiej kolumnie przy drogowskazowych i odstepowych w nawiasie że tyczy sie wjazdu pociagu, jak masz to w pierwszej rubryce przy drogowsakzowym. Ogólnie dobra robota, łatwy w obsłudze fajny programik, plany rozwoju które ci mogę podsunać to może jakas oprawa graficzna żeby ładnie to wyglądało i może jakaś baza do zapisywania i podglądu zapisanych rozkazów :)
Tytuł: Odp: Rozkazy 1.2 "Tygrys" - generator rozkazów pisemnych
Wiadomość wysłana przez: Bury w 08 Maja 2019, 19:46:50
Dobrze jest! Nie cukierkuj już tego. Już sam SWDR wystarczająco zawiera kolorowych tabelek ;)

Natomiast jeśli faktycznie chciałbyś zająć się kwestią wizualną, to proponowałbym cały arkusz zawrzeć w tabelkach na kształt oryginalnych druczków.

Zdecydowanie cały ten tekst nie zlewałby się tak jak teraz. Wyglądałoby to profesjonalniej i realniej.

Nie wiem na ile teraz pomocni byliby DEVsi, by udostępnić kilka niezbędnych komend do API, by zamiast wklepywać numer i maszynistę, możnaby pobierać listę z serwera TD2 i wybierać ją tak jak teraz (masz?) chciałbyś to robić.
Tytuł: Odp: Rozkazy 1.2 "Tygrys" - generator rozkazów pisemnych
Wiadomość wysłana przez: Sarrus w 12 Lipca 2019, 09:44:30
Sprawdziłem - fajne fajne. Gratuluję pomysłu skorzystania z API TD2.

Zrobiłem sobie krótki test i wydaje mi się, że wkradł się mały błąd. Na screenie widać, że w rozkazie brakuje oznaczenia semafora (A).

Poza tym brakuje mi w rozkazie S (?) opcji wjazdu na tor zajęty.

EDIT: Na screenie jest użytkownik aktualnie dyżurujący na Zabłociu - nie mam multikonta ;)
Tytuł: Odp: Rozkazy 1.2 "Tygrys" - generator rozkazów pisemnych
Wiadomość wysłana przez: Dulson w 12 Lipca 2019, 14:04:19
Opcji nie ma takiej jak wjazd na tor zajęty. To wpisujesz w rubrykę inne. Ja przyszedłem z symulatora ISDR i tak inaczej wystawienie rozkazu wyglądało niż normalnie jest, też się kiedyś nad tym zastanawiałem.
Tytuł: Odp: Rozkazy 1.2 "Tygrys" - generator rozkazów pisemnych
Wiadomość wysłana przez: Sarrus w 12 Lipca 2019, 16:38:13
Ja też grałem (a nawet gram) w ISDR i tam jest opcja w rozkazie S - jazda na tor zajęty.
Dla jazdy na tor częściowo zajęty dyktuje się generalnie rozkaz pisemny O. Jednakże jeżeli nie można jednocześnie podać przebiegu, ze względu na zajętość toru właśnie, wtedy rozkaz S wydaje mi się bardziej na miejscu. Nie sprawdzałem w przepisach i opierałem się na doświadczeniach z ISDR. Później postaram się przyjrzeć się temu.
Tytuł: Odp: Rozkazy 1.2 "Tygrys" - generator rozkazów pisemnych
Wiadomość wysłana przez: Stallker w 12 Lipca 2019, 21:57:10
Na tor zajęty trzeba wystawić rozkaz pisemny O ze jedziemy na częściowo zajęty oraz Sz gdy nie mozna podać Sz to rozkaz pisemny S
Tytuł: Odp: Rozkazy 1.3-rc1 "Leopard" / 1.2 "Tygrys" - generator rozkazów pisemnych
Wiadomość wysłana przez: servus w 13 Lipca 2019, 01:39:26
Nowa wersja 1.3 "Leopard" jest w zasadzie gotowa do używania. Finalna wersja być może będzie opierać się trochę na localStorage ale nic nie obiecuję. Jak na razie jest historia wystawionych rozkazów, które można chyba zapisać po prostu zapisując plik jako html. Niestety, wtedy jeszcze nie zapiszą się liczniki. To też może zostanie wprowadzone w 1.3.

Sprawdziłem - fajne fajne. Gratuluję pomysłu skorzystania z API TD2.

Zrobiłem sobie krótki test i wydaje mi się, że wkradł się mały błąd. Na screenie widać, że w rozkazie brakuje oznaczenia semafora (A).

Poza tym brakuje mi w rozkazie S (?) opcji wjazdu na tor zajęty.

EDIT: Na screenie jest użytkownik aktualnie dyżurujący na Zabłociu - nie mam multikonta ;)
Ja też grałem (a nawet gram) w ISDR i tam jest opcja w rozkazie S - jazda na tor zajęty.
Dla jazdy na tor częściowo zajęty dyktuje się generalnie rozkaz pisemny O. Jednakże jeżeli nie można jednocześnie podać przebiegu, ze względu na zajętość toru właśnie, wtedy rozkaz S wydaje mi się bardziej na miejscu. Nie sprawdzałem w przepisach i opierałem się na doświadczeniach z ISDR. Później postaram się przyjrzeć się temu.


W odpowiedzi:
1. zostało poprawione (brakowało type="text", bo generuję rozkłady z wyświetlonego html'a),
2. rubryki są przepisane z Ir-1, a tam takiego zapisu jak na zamknięty tor nie widzę, chyba, że to ta 3, ale ona przecież istnieje.

Natomiast jeśli faktycznie chciałbyś zająć się kwestią wizualną, to proponowałbym cały arkusz zawrzeć w tabelkach na kształt oryginalnych druczków.

Zdecydowanie cały ten tekst nie zlewałby się tak jak teraz. Wyglądałoby to profesjonalniej i realniej.

Nie wiem na ile teraz pomocni byliby DEVsi, by udostępnić kilka niezbędnych komend do API, by zamiast wklepywać numer i maszynistę, możnaby pobierać listę z serwera TD2 i wybierać ją tak jak teraz (masz?) chciałbyś to robić.

1. Myślę, że będę o tym myśleć w 1.4, o ile się pojawi. Wymaga to trochę zmiany tego, jak generuję blablablah albo dodania czysto wizualnych rzeczy; jeszcze zobaczę w każdym razie.
2. Tak, od 1.2 aplikacja, program, whatever, używa API.
Tytuł: Odp: Rozkazy 1.3-rc1 "Leopard" / 1.2 "Tygrys" - generator rozkazów pisemnych
Wiadomość wysłana przez: k_wojak w 13 Lipca 2019, 01:51:05
Mam rozumieć, że w rubryce "Kierownik pociągu" mam wpisać/wpisze się po prostu nick maszynisty?
Tytuł: Odp: Rozkazy 1.3-rc1 "Leopard" / 1.2 "Tygrys" - generator rozkazów pisemnych
Wiadomość wysłana przez: servus w 13 Lipca 2019, 01:52:41
Mam rozumieć, że w rubryce "Kierownik pociągu" mam wpisać po prostu nick maszynisty?
Dokładnie tak. Ona również się sama uzupełnia gdy wybiera się z listy.
W zasadzie teraz się zastanawiam, czy nie zmienić tego na "Maszynista", bo szczerze mówiąc nie zauważyłem dwóch rubryk. Teraz tak patrzę i nawet się nie generuje ta część. To zapisuje się tylko w historii a w samym wygenerowanym tekście nie -- głównie dlatego, że tą część wypełnia osoba, która odbiera rozkaz.
Tytuł: Odp: Rozkazy 1.3-rc2 "Leopard" / 1.2 "Tygrys" - generator rozkazów pisemnych
Wiadomość wysłana przez: Dulson w 14 Lipca 2019, 15:45:22
Lepiej będzie myślę wstawić obok maszynistę i nazwę a oryginalne wcześniej zostawić po prostu kierownik pociągu i puste miejsce, tak aby wyglądało to jak najbardziej zbliżone do faktycznego rozkazu pisemnego.
Tytuł: Odp: Rozkazy 1.3-rc2 "Leopard" / 1.2 "Tygrys" - generator rozkazów pisemnych
Wiadomość wysłana przez: Kacper9 w 14 Lipca 2019, 21:07:11
Szczerze pomyślałbym nad wrzuceniem tego na jakiś hosting statycznych plików (heroku?, aws?, pomoc naszych devsów?) i udostępnieniem w wersji nie wymagającej pobierania ;).
Tytuł: Odp: Rozkazy 1.3 "Leopard" - generator rozkazów pisemnych
Wiadomość wysłana przez: wrocseba87 w 17 Lipca 2019, 22:24:31
Ja obecnie korzystam z tego

(http://i63.tinypic.com/2eksqj8.jpg)
Tytuł: Odp: Rozkazy 1.4-rc1 "Irbis" - generator rozkazów pisemnych
Wiadomość wysłana przez: stasiu29011 w 18 Lipca 2019, 05:37:23
Ja obecnie korzystam z tego

(http://i63.tinypic.com/2eksqj8.jpg)

Zaktualizuj sobie ;-)
Tytuł: Odp: Rozkazy 1.4-rc2 "Irbis" - generator rozkazów pisemnych
Wiadomość wysłana przez: servus w 03 Sierpnia 2019, 19:30:43
Wraz z 1.4-rc2 w generatorze rozkaz "O" jest już skończony i można go wystawiać. Przycisk "Dodaj" dodaje wpis a "Usuń" go usuwa. Na chwilę obecną nie ma żadnej walidacji wpisanych danych.

Aktualizacja pliku w pierwszym poście i na hostingu.