Train Driver 2

Dział techniczny => Pomoc doraźna => Wątek zaczęty przez: Mystineczek w 06 Sierpień 2018, 12:07:41

Tytuł: Problem z edytorem
Wiadomość wysłana przez: Mystineczek w 06 Sierpień 2018, 12:07:41
Witam, otóż od kilku dni sobie skrobie w edytorze robiąc jakąś tam scenerię, szło mi do tej pory całkiem nieźle, tym bardziej, że układ torowy i kilometraż był już na ukończeniu, aż do dzisiejszego poranka. Postanowiłem kontynuować moją przygodę z edytorem, lecz po wejściu na scenerie ukazało mi się to co widoczne na załączonym zdjęciu.
Czy da się coś z tym faktem zrobić, czy raczej już wszystko przepadło na marne? Proszę o pomoc  :-\
Tytuł: Odp: Problem z edytorem
Wiadomość wysłana przez: badcookie66 w 06 Sierpień 2018, 12:39:01
Sprawdź wielkość pliku sc, jeśli jest zerowy bądź ma 1kb to prawdopodobnie usunęło się. W takim przypadku wczytujesz sobie któryś z autosave.
Tytuł: Odp: Problem z edytorem
Wiadomość wysłana przez: Mystineczek w 06 Sierpień 2018, 12:40:23
Sprawdź wielkość pliku sc, jeśli jest zerowy bądź ma 1kb to prawdopodobnie usunęło się. W takim przypadku wczytujesz sobie któryś z autosave.

Próbowałem wczytać autosavy i backupy i dalej to samo
Tytuł: Odp: Problem z edytorem
Wiadomość wysłana przez: badcookie66 w 06 Sierpień 2018, 12:46:46
a jak wygląda plik? odpal go notatnikiem i zobaczy czy są wpisy "Track" etc. Zobacz w ogóle ile jest tam linii w tym pliku.
Tytuł: Odp: Problem z edytorem
Wiadomość wysłana przez: Drozda32 w 06 Sierpień 2018, 12:53:21
Jeżeli wczytujesz scenerie i masz takie TŁO nicości lub trawę i dwa magiczne laski to prawdopodobnie musisz robić wszystko od nowa bo robiłeś dużo zmian i coś się uszkodziło.
1. Usunąłeś tor na którym stał semafor a jest taki błąd że trzeba najpierw usunąć semafory z toru potem usuwać tor. (ja potem nie mogłem wyjść z kliknięciem ZAPISZ z edytora a jak zrobiłeś NIE ZAPISUJ to wszystkie pliki były puste i nie do odratowania)
(wiem co mówię bo tak już miałem i zgłosiłem to na GITLAB i utraciłem wszystko nawet pliki AUTOSAVE które są puste dzięki bogu miałem kopie zapasowe)
2. Robiłeś za rzadko ZAPISZ i wychodząc przeciążyło komputer lub grę i po prostu nie zapisało albo zwiesiło grę i nie chciała się sama wyłączyć lub wrócić do lobby.

Kiedyś słyszałem o tym że można jakoś uratować pliki za AUTOSAVE i BACKUP ale to tam trzeb trochę pokombinować i się coś odzyska.
Sprawdź czy te pliki mają cokolwiek w sobie więcej niż 5 linijek i czy mają jakąkolwiek pojemność wagę pliku jak tak to może się coś uratuje.

Tytuł: Odp: Problem z edytorem
Wiadomość wysłana przez: Mystineczek w 06 Sierpień 2018, 12:55:13
Plik waży 145 bitów i jest tylko w nim takie coś:
scv014;Custom Track;1;
shv001
MainCamera;0;0;-1.514469E-06;-1.144409E-05;-94.36742;0;0;0
CameraHome;0;0;170;470;0;67.00001;270;-4.370134E-06

Dodam, że wczoraj faktycznie nie mogłem zapisać, gra po prostu nie reagowała jak chciałem zapisać, więc musiałem wyłączyć z myślą, że jest już wszystko zapisane :/
Tytuł: Odp: Problem z edytorem
Wiadomość wysłana przez: badcookie66 w 06 Sierpień 2018, 13:05:02
Plik waży 145 bitów i jest tylko w nim takie coś:
scv014;Custom Track;1;
shv001
MainCamera;0;0;-1.514469E-06;-1.144409E-05;-94.36742;0;0;0
CameraHome;0;0;170;470;0;67.00001;270;-4.370134E-06

Dodam, że wczoraj faktycznie nie mogłem zapisać, gra po prostu nie reagowała jak chciałem zapisać, więc musiałem wyłączyć z myślą, że jest już wszystko zapisane :/

To znaczy że  w scenerii nie ma kompletnie nic. Sprawdź pliki autoasave i backup. Jeśli są takie same i nie masz backupu który wykonałeś sam ręcznie to niestety przepadło.
Tytuł: Odp: Problem z edytorem
Wiadomość wysłana przez: Mystineczek w 06 Sierpień 2018, 13:08:13

To znaczy że  w scenerii nie ma kompletnie nic. Sprawdź pliki autoasave i backup. Jeśli są takie same i nie masz backupu który wykonałeś sam ręcznie to niestety przepadło.

W autosave i backup jest to same, no cóż, chyba muszę się pogodzić ze stratą  :( Dzięki za pomoc
Tytuł: Odp: Problem z edytorem
Wiadomość wysłana przez: Drozda32 w 06 Sierpień 2018, 13:15:27
Jedyna szansa to odzyskanie plików z folderów gdzie mogła się zapisać sceneria do której wchodziłeś na dyżurkę lub wjechałeś do niej lokomotywą.
TrainDriver2\Cache\Scenery
Tytuł: Odp: Problem z edytorem
Wiadomość wysłana przez: Pixel w 06 Sierpień 2018, 21:30:26
...
1. Usunąłeś tor na którym stał semafor a jest taki błąd że trzeba najpierw usunąć semafory z toru potem usuwać tor. (ja potem nie mogłem wyjść z kliknięciem ZAPISZ
...

Ten błąd jest jakiś błędny :-D Dwa razy miałem taką sytuację, że plik ze scenerią miał jakąś śmieszą wielkość i nie mogłem kliknąć ZSPISZ.  Myślałem, że jest to wina mojego OFFLINE podczas edycji. Za trzecim razem robiłem kopię plików i pomimo OFFLINE i usuwania toru tak z semaforem jak i z tarczą manewrową błąd nie wystąpił.

Teraz robię kopię całego katalogu sprawdzając uprzednio wielkość plików.
Tytuł: Odp: Problem z edytorem
Wiadomość wysłana przez: Drozda32 w 06 Sierpień 2018, 21:41:09
SEMAFORY ŚWIETLNE BUGUJĄ SCENERIE JEŻELI USUNIESZ TOR NA KTÓRYM BYŁ SEMAFOR. Ja wiem swoje i jest to przetestowane i zgłoszone.