Train Driver 2

Dział ogólny => Wasza Twórczość => Scenerie => Wątek zaczęty przez: ksiedzu w 17 Października 2021, 03:40:22

Tytuł: Wełtawa
Wiadomość wysłana przez: ksiedzu w 17 Października 2021, 03:40:22
Wełtawa

(https://images91.fotosik.pl/577/7ce31e3efce214c2.png)


Wełtawa jest to sceneria po części wzorowana na stacji Góra Kalwaria i PODG Kępa Gliniecka. Jedyne podobieństwo z powyższymi jest takie, że pomiędzy posterunkami znajduje się szlak jednotorowy z mostem nad rzeką Wełtawa oraz sam PODG Most. Na stacji Wełtawa znajduje się jeden peron wyspowy; zatrzymują się tylko pociągi osobowe. Stacja Wełtawa (We) jak i PODG Most (Mo) obsługiwane są urządzeniami przekaźnikowymi.

(https://images91.fotosik.pl/577/d94234dd632d69bc.jpg)

Szlaki zewnętrzne:

   Nazwa      Liczba torów      Elektryfikacja       Prędkość maksymalna      Blokada liniowa        Długość      ETCS   
Sk
dwutorowy
zelektryfikowany
100 km/h
półsamoczynna typu Eap
2342
brak
Pl
dwutorowy
zelektryfikowany
80 km/h
półsamoczynna typu Eap
2192
brak

Szlaki wewnętrzne:

   Nazwa      Liczba torów      Elektryfikacja       Prędkość maksymalna      Blokada liniowa        Długość      ETCS   
We-Mo
jednotorowy
zelektryfikowany
80 km/h
półsamoczynna typu C
1652
brak


Spawny:
ALL – F, zelektryfikowany, 650 m
ALL – G, zelektryfikowany, 650 m
ALL – H, zelektryfikowany, 650 m

Ograniczenia:

Nazwa posterunku lub szlaku
   od km   
   do km   
nr toru
  przyczyna ograniczenia 
  prędkość (km/h) w kierunku parzystym 
  prędkość (km/h) w kierunku nieparzystym 
Wełtawa
62,579
62,612
2
Zły stan rozjazdu
50
50
Wełtawa
62,672
63,115
6
Zły stan toru
30
30
Wełtawa
63,667
63,713
1
Zły stan rozjazdu
60
60
Wełtawa-Most
65,033
65,456
1
Zły stan mostownic
40
40



Autorzy:
ksiedzu
rybson - pulpity SPK

Sceneria ogólnodostępna od 3 poziomu (sł. trzeciego)

Sceneria wpisana do SWDR4 z numerem 05bbe507

Link do folderu .zip z odpowiednimi plikami na ten moment udostępniony na forum; po akceptacji zostanie umieszczony na up.td2.info.pl

Uwaga!!!
Aby móc prowadzić ruch na stacji trzeba uruchomić oba pulpity spk znajdujące się w paczce scenerii. Blokadę typu C między Wełtawą a PODG Most obsługujemy my. Dopuszczam tzw. „multidyżurkę”.

Spoiler: pokaż

(https://images90.fotosik.pl/545/93c97a8042b8899e.png)

(https://images92.fotosik.pl/546/78d45b8f89b39ec4.png)

(https://images91.fotosik.pl/545/cb3009ac6256a43c.png)

(https://images90.fotosik.pl/545/beb0cabbafba8187.png)

(https://images89.fotosik.pl/546/1668329f126813c3.png)

(https://images90.fotosik.pl/545/2ab1c871017b5783.png)

(https://images91.fotosik.pl/545/5986a0d7c7337e03.png)

(https://images91.fotosik.pl/545/158715a720d774be.png)


Tytuł: Odp: Wełtawa
Wiadomość wysłana przez: trainfun09 w 17 Października 2021, 12:25:09
Przyszłościowo dwie sugestie. Screeny, jeżeli twój komputer pozwala jedynie na niże ustawienia, daj do wykonania komuś innemu, będzie to wyglądać bardziej estetycznie w wątku. Przemyśl też, czy może nie warto na SPK dorysować zamkniętego toru między Wełtawą a Mostem. Będzie to interesujący szczegół, który często nie jest brany pod uwagę przez twórców scenerii.
Tytuł: Odp: Wełtawa
Wiadomość wysłana przez: plexi w 17 Października 2021, 14:50:41
Będzie to interesujący szczegół, który często nie jest brany pod uwagę przez twórców scenerii.

Kiedys ja mialem taki pomysl, ale powiedziano mi wtedy, ze to jest tylko "bezsensowne waskie gardlo" i za coś takiego powinno być ZWB na I etapie.
Tytuł: Odp: Wełtawa
Wiadomość wysłana przez: trainfun09 w 17 Października 2021, 14:53:33
Jeżeli się robi kwiatki bez odpowiedniego przygotowania, uzasadnienia, wskazania miejsca na którym się wzorowało, aby kontroler mógł się do tego odnieść to jak najbardziej. Tutaj wszystkie aspekty takiego zamknięcia toru zostały spełnione. Pomijam fakt, że nie miałam na myśli sam pulpit SPK i odwzorowanie na nim zamknięć. Nie scenerię.
Tytuł: Odp: Wełtawa
Wiadomość wysłana przez: Marcion w 17 Października 2021, 15:11:43
Czy autor scenerii może zamieścić prostą instrukcję do uruchomienia drugiego pulpitu? Podejrzewam, że niektóre elki będą panikować w ten sposób pytając na swdr innych dyżurnych jak to odpalić. Oczywiście nie wspominając o "innej" blokadzie (na szlaku wewn.), ale to już powinny wiedzieć z instrukcji lub trenerów, więc nie trzeba już tutaj zamieszczać instrukcji, ale też mogą mieć problem i wysyłać wszystko na sygnał zastępczy.
Tytuł: Odp: Wełtawa
Wiadomość wysłana przez: babisz_fajny w 17 Października 2021, 22:15:19
Dodano do TDkowego WOSu - https://docs.google.com/spreadsheets/d/1r3t3V5b_sFnJUGSspkjgh-qLA21fRPIWpi6kZbkWiaU/edit?ts=5f555173#gid=588556366 - scenerie spoza paczki.

Gratuluję wydania.
Tytuł: Odp: Wełtawa
Wiadomość wysłana przez: drobiol00 w 30 Października 2021, 22:59:52
a jak z plikiem rar w celu pobrania?
Tytuł: Odp: Wełtawa
Wiadomość wysłana przez: ksiedzu w 30 Października 2021, 23:01:55
A przeczytałeś uwagę??
Tytuł: Odp: Wełtawa
Wiadomość wysłana przez: drobiol00 w 31 Października 2021, 14:01:47
a dobra sorki nie doczytałem
Tytuł: Odp: Wełtawa
Wiadomość wysłana przez: ksiedzu w 13 Marca 2022, 18:14:35
Witam.

Sceneria została udostępniona dla wszystkich użytkowników od 3 poziomu. Pliki do pobrania znajdują się w pierwszym poście.
Tytuł: Odp: Wełtawa
Wiadomość wysłana przez: Littlebeaver w 10 Kwietnia 2022, 15:29:29
I tryed to play this station but the SKP from 'Weltawa' says "Not wriden in SWDR", but 'Most' is working.
Tytuł: Odp: Wełtawa
Wiadomość wysłana przez: Adam_Stahl w 11 Kwietnia 2022, 15:42:45
It's happening to me, too. The SPK pulpit does not want to connect to SWDR. Please repair.
Tytuł: Odp: Wełtawa
Wiadomość wysłana przez: BartBart w 22 Kwietnia 2022, 19:29:32
Awaria pulpitu... Gdy łącze się z pulpitem piszejest napisane, że nie wpisane do SWDR. Włączam pulpit przez foldery i to samo.

//Pisze to kura pazurem :P ~KMS
Tytuł: Odp: Wełtawa
Wiadomość wysłana przez: Pianino w 10 Lipca 2022, 18:35:35
W pulpicie Wetławy:
-najeżdżacie na połączenie,
-dajecie "Utwórz sesję",
-przed potwierdzeniem kopiujecie numer,
-potwierdzacie.

Potem, w pulpicie Mostu:
-najeżdżacie na połączenie,
-dajecie "Przyłącz do sesji",
-wklejacie numer z Wetławy,
-potwierdzacie,
Gotowe. Mam nadzieję że rozwiązałem wasze problemy.

P.S. jeśli to dzieje się na Wetławie (a ja o tym nie wiem bo nigdy tu nie dyżurowałem), to robimy to samo, tylko zamieniamy stacje  ;)