Autor Wątek: Info: Symulator Pulpitu Kostkowego  (Przeczytany 19838 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kacper9

  • Junior Developer
  • Pioneer
  • *
  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 1115
  • Siła reputacji: 464
  • Kacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezes
  • Distance Travelled: 19276 km
  • Trains Routed: 4974
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Marca 2018, 12:35:43 »
Błąd w pulpicie dla Buku: G powinien świecić 60 przy przebiegu na bok po 4 i 5 na bok.

Offline Atmosferyczny

  • Moderator
  • Wiadomości: 170
  • Siła reputacji: 57
  • Atmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektor
  • Distance Travelled: 5040 km
  • Trains Routed: 527
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Marca 2018, 20:15:53 »
Błąd w pulpicie dla Buku: G powinien świecić 60 przy przebiegu na bok po 4 i 5 na bok.

Dziękuję. Poprawiłem i zamieściłem w pierwszym poście poprawiony Buk

Offline Kacper9

  • Junior Developer
  • Pioneer
  • *
  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 1115
  • Siła reputacji: 464
  • Kacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezes
  • Distance Travelled: 19276 km
  • Trains Routed: 4974
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Marca 2018, 21:41:58 »
Szkoda, że nie ma edytora bo bym gotowca wrzucił ;). D się nie wygasza, błąd w wyświetlaniu ItG (jednak kostka się nie świeci [ta pierwsza w dół od szlaku]), przejazd można otworzyć pomimo utwierdzonej drogi i nie powoduje to "zerwania" przebiegu, Niewłaściwy Odjazd nie wpływa na wyświetlanie W24, błąd z W20 na semaforach wjazdowych (Paweł proponował opóźnienie w wyświetleniu sygnału lub wskaźnika) (problem rozwiązany w 0.10).
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2018, 21:46:06 wysłana przez Kacper9 »

Offline Atmosferyczny

  • Moderator
  • Wiadomości: 170
  • Siła reputacji: 57
  • Atmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektor
  • Distance Travelled: 5040 km
  • Trains Routed: 527
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Marca 2018, 16:04:26 »
błąd w wyświetlaniu ItG (jednak kostka się nie świeci [ta pierwsza w dół od szlaku])

To zauważyłem i poprawiłem akurat - jest w pierwszym poście plik Buk do pobrania

Offline zolwik

  • Supporter
  • *
  • Pioneer
  • *
  • Wiadomości: 146
  • Siła reputacji: 12
  • zolwik dróżnik obchodowyzolwik dróżnik obchodowy
  • Dyżurny Ruchu ISE Wr. Brochów
  • Distance Travelled: 481 km
  • Trains Routed: 186
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Marca 2018, 18:02:03 »
Tarcza manewrowa ma się wygasić po zwolnieniu izolacji która się przed nią znajduje nie wcześniej.

Nie do końca jest tak jak mówisz. Wszystko jest uzależnione od tego jakie przekaźniki sa zastosowane. Sa takie gdzie skład przejedzie przez caly odcinek izolowany i tarcza się sama nie wygasi, sa takie gdzie po przejechaniu tarczy samq się nastawi na ms1, są takie gdzie przebieg manewrowy sam sie rozwiąże, a są takie gdzie zrobić to trzeba ręcznie

Offline Atmosferyczny

  • Moderator
  • Wiadomości: 170
  • Siła reputacji: 57
  • Atmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektor
  • Distance Travelled: 5040 km
  • Trains Routed: 527
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Marca 2018, 22:47:07 »
Drobne poprawki w SPK.exe - zaktualizowany plik w pierwszym poście.

Zmieniona czcionka, wskaźnik połączenia z TD2, trochę poprawione nastawianie przebiegowe - działa dla trzech odcinków, poprawienie wyłączania W24 przy sz, poprawiony komunikat o błędzie łączenia...

Offline Atmosferyczny

  • Moderator
  • Wiadomości: 170
  • Siła reputacji: 57
  • Atmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektor
  • Distance Travelled: 5040 km
  • Trains Routed: 527
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Marca 2018, 11:05:21 »
Jakie są szanse na uzyskanie dostępu do edytora/stworzenie dedykowanego pulpitu?

Na razie edytor jest jeszcze niedokończony - za dużo prowizorek :)

Dodano: 21 Maja 2018, 10:15:25


Aktualizacja aplikacji SPK w pierwszym poście.

Poprawka sygnału Os3 na tarczy ostrzegawczej.

Dodano: 21 Maja 2018, 10:16:50


Aktualizacja aplikacji w pierwszym poście

Zmieniona obsługa wskaźnika W24
Lepiej zniosą słabsze komputery...
« Ostatnia zmiana: 21 Maja 2018, 10:16:50 wysłana przez Atmosferyczny »

Offline sz045

  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 81
  • Siła reputacji: 91
  • sz045 prezessz045 prezessz045 prezessz045 prezessz045 prezessz045 prezessz045 prezessz045 prezessz045 prezessz045 prezessz045 prezessz045 prezes
  • EP09-013
  • Distance Travelled: 4137 km
  • Trains Routed: 785
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Kwietnia 2018, 21:07:45 »
Podczas przestawiania rozjazdów amperomierz ciągle wskazuje 0A.
http://sz09013.flog.pl
,,Przestańcie pisać skargi na siebie wzajemnie. Więcej uśmiechu, empatii. Zyskujmy wirtualnych przyjaciół a wyjdzie to nam i Train Driver 2 na dobre." ~ Andy

Offline Dulson

  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 165
  • Siła reputacji: 236
  • Dulson prezesDulson prezesDulson prezesDulson prezesDulson prezesDulson prezesDulson prezesDulson prezesDulson prezesDulson prezesDulson prezesDulson prezes
  • ISEDR/N
    • Train Driver 2
  • Distance Travelled: 13900 km
  • Trains Routed: 2851
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Kwietnia 2018, 18:03:54 »
Ten program ma jakieś oznaczenie wersji?
Dlaczego życie tak kruche jest... 1995-2020


Offline Atmosferyczny

  • Moderator
  • Wiadomości: 170
  • Siła reputacji: 57
  • Atmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektor
  • Distance Travelled: 5040 km
  • Trains Routed: 527
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Kwietnia 2018, 22:50:05 »
Ten program ma jakieś oznaczenie wersji?

Tak, wersja jest w szczegółach właściwości pliku.

Dodano: 08 Kwietnia 2018, 22:51:06


Podczas przestawiania rozjazdów amperomierz ciągle wskazuje 0A.

Tak, funkcjonalność odłożona na później.

Dodano: 08 Kwietnia 2018, 22:57:05


Zgłaszam, że po przesunięciu dolnym "paskiem" w prawo symbol wciśniętej myszki (lewy klawisz myszki + shift) wyświetla się w różnych dziwnych miejscach.

Dzięki za zgłoszenie - udało mi się powtórzyć to zjawisko.
W pierwszym poście wersja poprawiona.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2018, 23:28:33 wysłana przez Atmosferyczny »

Offline Atmosferyczny

  • Moderator
  • Wiadomości: 170
  • Siła reputacji: 57
  • Atmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektor
  • Distance Travelled: 5040 km
  • Trains Routed: 527
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Kwietnia 2018, 22:53:36 »
Znów poprawka umieszczona w pierwszym poście.
Jak zwykle chętnie poczytam o wykrytych błędach i uwagach.

Offline Kozak

  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Siła reputacji: 28
  • Kozak nastawniczyKozak nastawniczyKozak nastawniczyKozak nastawniczyKozak nastawniczy
  • Distance Travelled: 490 km
  • Trains Routed: 222
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Kwietnia 2018, 18:00:57 »
Cześć.
SPK naprawdę daje radę (przynajmniej na Zgierzu jako, że jest to jedyna stacja na której aktywnie dyżurowałem) - oprócz błędu z nie wyświetlaniem tarcz ostrzegawczych przejazdowych (ale nie wiem czy to wina scenerii czy SPK).
Natomiast w przypadku scenerii Cis2 - zauważyłem, że w przypadku nastawiania przebiegowego brakuje opcji manewru pod semafor A - chyba, że jestem ślepy.
https://imgur.com/adCkkM2
Pozdrawiam,

Offline silence

  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 15
  • Siła reputacji: 70
  • silence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezes
  • Distance Travelled: 910 km
  • Trains Routed: 577
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Kwietnia 2018, 19:01:58 »
Też tak mi się wydaje, nie widzę też tym samym możliwości wypuszczenia nastawieniem przebiegowym na szlak A.

Do tego mała uwaga - otwieranie i zamykanie jednocześnie obu rogatek (z shiftem) - to znacznie upraszcza i przyspiesza tę bezfinezyjną czynność.

Offline Atmosferyczny

  • Moderator
  • Wiadomości: 170
  • Siła reputacji: 57
  • Atmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektor
  • Distance Travelled: 5040 km
  • Trains Routed: 527
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Kwietnia 2018, 20:55:16 »
Cześć.
SPK naprawdę daje radę (przynajmniej na Zgierzu jako, że jest to jedyna stacja na której aktywnie dyżurowałem) - oprócz błędu z nie wyświetlaniem tarcz ostrzegawczych przejazdowych (ale nie wiem czy to wina scenerii czy SPK).

Tak, to jeszcze czeka na zaimplementowanie w SPK.

Dodano: 24 Kwietnia 2018, 20:59:02


... mała uwaga - otwieranie i zamykanie jednocześnie obu rogatek (z shiftem) - to znacznie upraszcza i przyspiesza tę bezfinezyjną czynność.

Dopiszę do listy funkcji do zrobienia - nie będzie to trudno zrobić :)

Dodano: 24 Kwietnia 2018, 21:07:06


... Cis2 - zauważyłem, że w przypadku nastawiania przebiegowego brakuje opcji manewru pod semafor A - chyba, że jestem ślepy.

Interpretując wprost powyższe, znalazłbyś się na szlaku. Semafor A jest semaforem wjazdowym, więc chcąc manewrować tak, że aż staniesz "pod" semaforem, to znajdziesz się poza obszarem przetaczania (wskaźnik W5) i będziesz na szlaku D (oznaczonym jako 1D).
Ale można manewrować pod tarczę Tm1 i będziesz już za zwrotnicą nr 1.
Znajdziesz się między Tm1 a sem. A.

... nie widzę też tym samym możliwości wypuszczenia nastawieniem przebiegowym na szlak A.

Można zauważyć, że nie ma szlaku "A" na Cis2 :)
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2018, 21:07:31 wysłana przez Atmosferyczny »

Offline Wiedenka

  • Global Moderator
  • Supporter
  • *
  • Konstruktor
  • Wiadomości: 101
  • Siła reputacji: 986
  • Wiedenka prezesWiedenka prezesWiedenka prezesWiedenka prezesWiedenka prezesWiedenka prezesWiedenka prezesWiedenka prezesWiedenka prezesWiedenka prezesWiedenka prezesWiedenka prezes
  • Ekspert ds. SCS, koneser ds. SPK
  • Distance Travelled: 23221 km
  • Trains Routed: 9064
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Kwietnia 2018, 07:43:54 »
Opuszczanie szlabanów z przyciskiem shift działa. Przynajmniej na Buku sprawdzałem.