Autor Wątek: Info: Symulator Pulpitu Kostkowego  (Przeczytany 13130 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sz045

  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 82
  • Siła reputacji: 81
  • sz045 prezessz045 prezessz045 prezessz045 prezessz045 prezessz045 prezessz045 prezessz045 prezessz045 prezessz045 prezessz045 prezessz045 prezes
  • EP09-013
  • Distance Travelled: 3394 km
  • Trains Routed: 715
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Kwietnia 2018, 21:07:45 »
Podczas przestawiania rozjazdów amperomierz ciągle wskazuje 0A.
http://sz09013.flog.pl
,,Przestańcie pisać skargi na siebie wzajemnie. Więcej uśmiechu, empatii. Zyskujmy wirtualnych przyjaciół a wyjdzie to nam i Train Driver 2 na dobre." ~ Andy

Offline Dulson

  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 144
  • Siła reputacji: 201
  • Dulson prezesDulson prezesDulson prezesDulson prezesDulson prezesDulson prezesDulson prezesDulson prezesDulson prezesDulson prezesDulson prezesDulson prezes
  • ISEDR/N
    • Train Driver 2
  • Distance Travelled: 11456 km
  • Trains Routed: 2562
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Kwietnia 2018, 18:03:54 »
Ten program ma jakieś oznaczenie wersji?

Offline Atmosferyczny

  • Moderator
  • Wiadomości: 158
  • Siła reputacji: 51
  • Atmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnik
  • Distance Travelled: 4856 km
  • Trains Routed: 475
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #32 dnia: 08 Kwietnia 2018, 22:50:05 »
Ten program ma jakieś oznaczenie wersji?

Tak, wersja jest w szczegółach właściwości pliku.

Dodano: 08 Kwietnia 2018, 22:51:06


Podczas przestawiania rozjazdów amperomierz ciągle wskazuje 0A.

Tak, funkcjonalność odłożona na później.

Dodano: 08 Kwietnia 2018, 22:57:05


Zgłaszam, że po przesunięciu dolnym "paskiem" w prawo symbol wciśniętej myszki (lewy klawisz myszki + shift) wyświetla się w różnych dziwnych miejscach.

Dzięki za zgłoszenie - udało mi się powtórzyć to zjawisko.
W pierwszym poście wersja poprawiona.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2018, 23:28:33 wysłana przez Atmosferyczny »

Offline Atmosferyczny

  • Moderator
  • Wiadomości: 158
  • Siła reputacji: 51
  • Atmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnik
  • Distance Travelled: 4856 km
  • Trains Routed: 475
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Kwietnia 2018, 22:53:36 »
Znów poprawka umieszczona w pierwszym poście.
Jak zwykle chętnie poczytam o wykrytych błędach i uwagach.

Offline Kozak

  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 5
  • Siła reputacji: 28
  • Kozak nastawniczyKozak nastawniczyKozak nastawniczyKozak nastawniczyKozak nastawniczy
  • Distance Travelled: 490 km
  • Trains Routed: 222
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Kwietnia 2018, 18:00:57 »
Cześć.
SPK naprawdę daje radę (przynajmniej na Zgierzu jako, że jest to jedyna stacja na której aktywnie dyżurowałem) - oprócz błędu z nie wyświetlaniem tarcz ostrzegawczych przejazdowych (ale nie wiem czy to wina scenerii czy SPK).
Natomiast w przypadku scenerii Cis2 - zauważyłem, że w przypadku nastawiania przebiegowego brakuje opcji manewru pod semafor A - chyba, że jestem ślepy.
https://imgur.com/adCkkM2
Pozdrawiam,

Offline silence

  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 15
  • Siła reputacji: 70
  • silence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezes
  • Distance Travelled: 910 km
  • Trains Routed: 577
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Kwietnia 2018, 19:01:58 »
Też tak mi się wydaje, nie widzę też tym samym możliwości wypuszczenia nastawieniem przebiegowym na szlak A.

Do tego mała uwaga - otwieranie i zamykanie jednocześnie obu rogatek (z shiftem) - to znacznie upraszcza i przyspiesza tę bezfinezyjną czynność.

Offline Atmosferyczny

  • Moderator
  • Wiadomości: 158
  • Siła reputacji: 51
  • Atmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnik
  • Distance Travelled: 4856 km
  • Trains Routed: 475
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Kwietnia 2018, 20:55:16 »
Cześć.
SPK naprawdę daje radę (przynajmniej na Zgierzu jako, że jest to jedyna stacja na której aktywnie dyżurowałem) - oprócz błędu z nie wyświetlaniem tarcz ostrzegawczych przejazdowych (ale nie wiem czy to wina scenerii czy SPK).

Tak, to jeszcze czeka na zaimplementowanie w SPK.

Dodano: 24 Kwietnia 2018, 20:59:02


... mała uwaga - otwieranie i zamykanie jednocześnie obu rogatek (z shiftem) - to znacznie upraszcza i przyspiesza tę bezfinezyjną czynność.

Dopiszę do listy funkcji do zrobienia - nie będzie to trudno zrobić :)

Dodano: 24 Kwietnia 2018, 21:07:06


... Cis2 - zauważyłem, że w przypadku nastawiania przebiegowego brakuje opcji manewru pod semafor A - chyba, że jestem ślepy.

Interpretując wprost powyższe, znalazłbyś się na szlaku. Semafor A jest semaforem wjazdowym, więc chcąc manewrować tak, że aż staniesz "pod" semaforem, to znajdziesz się poza obszarem przetaczania (wskaźnik W5) i będziesz na szlaku D (oznaczonym jako 1D).
Ale można manewrować pod tarczę Tm1 i będziesz już za zwrotnicą nr 1.
Znajdziesz się między Tm1 a sem. A.

... nie widzę też tym samym możliwości wypuszczenia nastawieniem przebiegowym na szlak A.

Można zauważyć, że nie ma szlaku "A" na Cis2 :)
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2018, 21:07:31 wysłana przez Atmosferyczny »

Offline wiedenka

  • Global Moderator
  • Supporter
  • *
  • Konstruktor
  • Wiadomości: 99
  • Siła reputacji: 924
  • wiedenka prezeswiedenka prezeswiedenka prezeswiedenka prezeswiedenka prezeswiedenka prezeswiedenka prezeswiedenka prezeswiedenka prezeswiedenka prezeswiedenka prezeswiedenka prezes
  • Ekspert ds. SCS, koneser ds. SPK
  • Distance Travelled: 20854 km
  • Trains Routed: 8291
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Kwietnia 2018, 07:43:54 »
Opuszczanie szlabanów z przyciskiem shift działa. Przynajmniej na Buku sprawdzałem.

Offline silence

  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 15
  • Siła reputacji: 70
  • silence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezessilence prezes
  • Distance Travelled: 910 km
  • Trains Routed: 577
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Kwietnia 2018, 17:34:51 »
Można zauważyć, że nie ma szlaku "A" na Cis2 :)
to niech będzie D :)  Nie ma tego białego przycisku do wyznaczenia końca przebiegu.

Dodano: 25 Kwietnia 2018, 19:34:28


Opuszczanie szlabanów z przyciskiem shift działa. Przynajmniej na Buku sprawdzałem.

Chodzi o to żeby zamykały się / otwierały oba szlabany na raz.  Na Cisie są po dwa przyciski (osobny na prawe, osobny na lewe szlabany), na Buku z tego co widzę jest po jednym, stąd na Buku nie ma to zastosowania.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2018, 19:34:28 wysłana przez silence »

Offline Atmosferyczny

  • Moderator
  • Wiadomości: 158
  • Siła reputacji: 51
  • Atmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnik
  • Distance Travelled: 4856 km
  • Trains Routed: 475
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #39 dnia: 25 Kwietnia 2018, 22:26:16 »
Można zauważyć, że nie ma szlaku "A" na Cis2 :)
to niech będzie D :)  Nie ma tego białego przycisku do wyznaczenia końca przebiegu.

Dodano: 25 Kwietnia 2018, 19:34:28


Opuszczanie szlabanów z przyciskiem shift działa. Przynajmniej na Buku sprawdzałem.

Chodzi o to żeby zamykały się / otwierały oba szlabany na raz.  Na Cisie są po dwa przyciski (osobny na prawe, osobny na lewe szlabany), na Buku z tego co widzę jest po jednym, stąd na Buku nie ma to zastosowania.

Poprawka do biało-czarnego jest w pierwszym poście - błąd w aplikacji był a nie na samym Cisie.
Co do przycisków rogatki, to nie trzeba trzymać przycisku - wystarczy raz nacisnąć, więc opcja z Shiftem nie jest potrzebna.

Offline Kozak

  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 5
  • Siła reputacji: 28
  • Kozak nastawniczyKozak nastawniczyKozak nastawniczyKozak nastawniczyKozak nastawniczy
  • Distance Travelled: 490 km
  • Trains Routed: 222
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Kwietnia 2018, 16:46:58 »
Witam,

Na scenerii Buk2 (albo Bug2) Semafor D po wyjechaniu pociągu na szlak nie wygasza się/nie usuwa przebiegu.
Pojedynczy przypadek nie palenia się wjazdu na semaforze B pomimo zablokowania przebiegu.

Poza nieszczęsnym D, wszystko działa sprawnie.
Pozdrawiam,
PS> W dodatku na Pulpicie Kostkowym Buku istnieje magiczna trakcja bez odzwierciedlenia w rzeczywistości (zaznaczone na czerwono). Błąd kosmetyczny - ale jest ;0
« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2018, 19:55:51 wysłana przez Kozak »

Offline Atmosferyczny

  • Moderator
  • Wiadomości: 158
  • Siła reputacji: 51
  • Atmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnik
  • Distance Travelled: 4856 km
  • Trains Routed: 475
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Kwietnia 2018, 23:07:06 »
Kolejna wersja.
Doszła możliwość współpracy kilku dyżurnych na jednej scenerii.
Zrobione za pomocą sesji - pierwszy DR łączy się do TD2 i zakłada sesję - kolejni się do niej przyłączają.
Dzięki temu rozwiązaniu można korzystać z blokad stacyjnych i liniowych w obrębie jednej scenerii.

Offline Atmosferyczny

  • Moderator
  • Wiadomości: 158
  • Siła reputacji: 51
  • Atmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnik
  • Distance Travelled: 4856 km
  • Trains Routed: 475
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Maja 2018, 18:17:16 »
Na scenerii Buk2 (albo Bug2) Semafor D po wyjechaniu pociągu na szlak nie wygasza się/nie usuwa przebiegu.
W dodatku na Pulpicie Kostkowym Buku istnieje magiczna trakcja bez odzwierciedlenia w rzeczywistości (zaznaczone na czerwono). Błąd kosmetyczny - ale jest ;0

Poprawiłem obie rzeczy i umieściłem poprawione w pierwszym poście.

Dzięki za zgłoszenia.

Offline Atmosferyczny

  • Moderator
  • Wiadomości: 158
  • Siła reputacji: 51
  • Atmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnikAtmosferyczny naczelnik
  • Distance Travelled: 4856 km
  • Trains Routed: 475
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #43 dnia: 28 Maja 2018, 17:43:39 »
Wstawiłem nową wersję w pierwszym poście.
Funkcja: Kolejność Nastawiania - zastosowane np. na Chlastawce...

Offline Meril

  • Global Moderator
  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 185
  • Siła reputacji: 258
  • Meril prezesMeril prezesMeril prezesMeril prezesMeril prezesMeril prezesMeril prezesMeril prezesMeril prezesMeril prezesMeril prezesMeril prezes
  • Distance Travelled: 6434 km
  • Trains Routed: 2989
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #44 dnia: 05 Czerwca 2018, 17:13:39 »
Czy próbował ktoś uruchomić SPK na Linuxie? Mi się udało tylko częściowo, bo nie wczytuje samego pulpitu, tylko wielki czerwony X. Wyskakuje błąd .net i "A generic error occurred in GDI+." Jaka wersja .net jest potrzebna by uruchomić ten program? Jakie inne winetricksy trzeba wykorzystać? (Wersja SPK z wersji testowej Feniks)
(PS. Linux to nie moje widzimisie, po prostu Windows mi nie działa xD Długa historia, więc rady typu "Włącz windowsa" nie pomogą)