Autor Wątek: Info: Symulator Pulpitu Kostkowego  (Przeczytany 19839 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Atmosferyczny

  • Moderator
  • Wiadomości: 170
  • Siła reputacji: 57
  • Atmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektor
  • Distance Travelled: 5040 km
  • Trains Routed: 527
Symulator Pulpitu Kostkowego
« dnia: 07 Marca 2018, 00:20:34 »
W załączonym pliku znajduje się spakowany Symulator Pulpitu Kostkowego.
Aplikacja - jak ktoś zna ISDR - przeniesie nas do dyżurki z przekaźnikowym sterowaniem urządzeń SRK typu E.
Wczytujemy plik z definicją pulpitu uruchomionej stacji (plik .kse), łączymy się z uruchomionym TD2 tradycyjnie na porcie 7424 i można zaczynać.

Dodatkowa funkcja to: Połączenie w sesji
Umożliwia pracę dwóch i więcej DR na jednej scenerii podzielonej na osobne posterunki - dwa i więcej pulpitów kontrolnych.
Pierwszy DR uruchamia TD2, wchodzi jako DR, zakłada sesję i przekazuje jej numer innym DR.
Kolejni przyłączają się do sesji na podstawie otrzymanego numeru. W TD2 wchodzą np. jako maszyniści (oczywiście warto przejechać do swojego rejonu)

Bardzo proszę o testy i uwagi w tym wątku.

PS domyślnie włączone jest nastawianie przebiegowe (wyłączamy ciągnąc "W")
PPS ciągniemy prawym klawiszem myszy - a jak chcemy korzystać z przebiegowego potrzebujemy "dwie ręce" - Shift powoduje przytrzymanie i można użyć "drugiej ręki"
PPPS jeśli chodzi o kapturki, to oczywiście tak samo jak w ISDR - dla leniwych podpowiadam str. 41 instrukcji użytkownika
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2020, 21:21:37 wysłana przez Atmosferyczny »

Offline Kacper9

  • Junior Developer
  • Pioneer
  • *
  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 1115
  • Siła reputacji: 464
  • Kacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezes
  • Distance Travelled: 19276 km
  • Trains Routed: 4974
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marca 2018, 07:32:23 »
Wstępne obserwacje:
 - zbyt łatwo "mrygnąć" semaforem
 -Tarcze manewrowe wygaszają się zbyt szybko
 Reszta w porządku ;).

Offline TowarowyPL

  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 152
  • Siła reputacji: 268
  • TowarowyPL prezesTowarowyPL prezesTowarowyPL prezesTowarowyPL prezesTowarowyPL prezesTowarowyPL prezesTowarowyPL prezesTowarowyPL prezesTowarowyPL prezesTowarowyPL prezesTowarowyPL prezesTowarowyPL prezes
  • To jest tekst osobisty.
  • Distance Travelled: 1677 km
  • Trains Routed: 2932
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marca 2018, 09:37:58 »
Jakiś edytor będzie?

Offline ISEDR_GCA

  • Zasłużony
  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 388
  • Siła reputacji: 492
  • ISEDR_GCA prezesISEDR_GCA prezesISEDR_GCA prezesISEDR_GCA prezesISEDR_GCA prezesISEDR_GCA prezesISEDR_GCA prezesISEDR_GCA prezesISEDR_GCA prezesISEDR_GCA prezesISEDR_GCA prezesISEDR_GCA prezes
  • Distance Travelled: 11596 km
  • Trains Routed: 3622
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Marca 2018, 09:51:58 »
Sam edytor gdzieś kiedyś widziałem na którymś kanale TS3, ale pewno był w wersji beta.

Offline Atmosferyczny

  • Moderator
  • Wiadomości: 170
  • Siła reputacji: 57
  • Atmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektor
  • Distance Travelled: 5040 km
  • Trains Routed: 527
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marca 2018, 10:50:06 »
Na Cisie wszystko działa bardzo dobrze, w każdym razie ja nie stwierdziłem żadnych błędów. Transmisja jest bardzo szybka, sygnały wyświetlają się niemal natychmiast. Można dodać pewien bajer, tj. faktyczne wskazania liczników od Sz i z (tj. na początku służby podajemy je lub domyślnie są one ustawione na 0), chociaż nie jest to jakiś istotny element. Kolejnym detalem jest brak wskazań amperomierza przy korzystaniu z pulpitu, ale znowu to tylko szczegół.

Jest pomysł na przyszłość, żeby przechowywało stan gdzieś na komputerze.
Jak na symulator, to bliższe rzeczywistości byłoby przechowywanie stanów liczników na serwerze  - centralnie. I pokazuje od początku używania konkretnego pulpitu...
Teraz jest proteza: stan losowany przy wczytywaniu pulpitu - w końcu zawsze po kimś obejmujesz dyżur :)

Offline TowarowyPL

  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 152
  • Siła reputacji: 268
  • TowarowyPL prezesTowarowyPL prezesTowarowyPL prezesTowarowyPL prezesTowarowyPL prezesTowarowyPL prezesTowarowyPL prezesTowarowyPL prezesTowarowyPL prezesTowarowyPL prezesTowarowyPL prezesTowarowyPL prezes
  • To jest tekst osobisty.
  • Distance Travelled: 1677 km
  • Trains Routed: 2932
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Marca 2018, 10:59:37 »
W końcu scenerię realne będą na Kostkach (te które je mają)^^

Offline Kacper9

  • Junior Developer
  • Pioneer
  • *
  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 1115
  • Siła reputacji: 464
  • Kacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezesKacper9 prezes
  • Distance Travelled: 19276 km
  • Trains Routed: 4974
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Marca 2018, 14:29:25 »
Na Cisie wszystko działa bardzo dobrze, w każdym razie ja nie stwierdziłem żadnych błędów.
A mijałeś Tm pchając wagony? Tarcze wbrew instrukcji są uzależnione od izolacji tak jak semafor (wygaszają się natychmiast) zamiast wygaszenia do Ms1 po minięciu całym składem tarczy ;).

PS: Piszę to jeszcze raz dla uściślenia ;). Z pozostałą częścią posta się w pełni zgadzam.

Offline Stasiu

  • Global Moderator
  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 322
  • Siła reputacji: 221
  • Stasiu prezesStasiu prezesStasiu prezesStasiu prezesStasiu prezesStasiu prezesStasiu prezesStasiu prezesStasiu prezesStasiu prezesStasiu prezesStasiu prezes
  • Distance Travelled: 15319 km
  • Trains Routed: 1300
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Marca 2018, 14:36:37 »
Na Cisie wszystko działa bardzo dobrze, w każdym razie ja nie stwierdziłem żadnych błędów.
A mijałeś Tm pchając wagony? Tarcze wbrew instrukcji są uzależnione od izolacji tak jak semafor (wygaszają się natychmiast) zamiast wygaszenia do Ms1 po minięciu całym składem tarczy ;).

PS: Piszę to jeszcze raz dla uściślenia ;). Z pozostałą częścią posta się w pełni zgadzam.

Mieści się to w par. 10 pkt. 16 Instrukcji Ir-9.
Anime Driver 2
BanHammer Edition
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

Offline Ryszard-san

  • Global Moderator
  • Pioneer
  • *
  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 531
  • Siła reputacji: 341
  • Ryszard-san prezesRyszard-san prezesRyszard-san prezesRyszard-san prezesRyszard-san prezesRyszard-san prezesRyszard-san prezesRyszard-san prezesRyszard-san prezesRyszard-san prezesRyszard-san prezesRyszard-san prezes
  • Distance Travelled: 38454 km
  • Trains Routed: 1891
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Marca 2018, 14:40:35 »
Tarcza manewrowa ma się wygasić po zwolnieniu izolacji która się przed nią znajduje nie wcześniej.
EU06-18;gags;gags;120a;120a;609a

Offline Atmosferyczny

  • Moderator
  • Wiadomości: 170
  • Siła reputacji: 57
  • Atmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektor
  • Distance Travelled: 5040 km
  • Trains Routed: 527
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Marca 2018, 00:23:53 »
Usterki na Buku:
1) pomimo prawidłowej obsługi pulpitu i wskazań urządzeń (na pulpicie wszystko wygląda ok), semafory A i B nie pokazują sygnału zezwalającego na jazdę

A skopiuj mi linijki z zakładki Transmisja, te dotyczące właśnie "A" (albo "B")

Offline ISEDR_GCA

  • Zasłużony
  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 388
  • Siła reputacji: 492
  • ISEDR_GCA prezesISEDR_GCA prezesISEDR_GCA prezesISEDR_GCA prezesISEDR_GCA prezesISEDR_GCA prezesISEDR_GCA prezesISEDR_GCA prezesISEDR_GCA prezesISEDR_GCA prezesISEDR_GCA prezesISEDR_GCA prezes
  • Distance Travelled: 11596 km
  • Trains Routed: 3622
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Marca 2018, 06:32:06 »
Usterki na Buku:
1) pomimo prawidłowej obsługi pulpitu i wskazań urządzeń (na pulpicie wszystko wygląda ok), semafory A i B nie pokazują sygnału zezwalającego na jazdę - za każdym razem trzeba stosować Sz;

Natomiast podczas mojej wczorajszej obsługi tego posterunku sygnalizator B świecił wjazd 2 na 5 mechanikom.

Offline gravition

  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 338
  • Siła reputacji: 60
  • gravition prezesgravition prezesgravition prezesgravition prezesgravition prezesgravition prezesgravition prezesgravition prezesgravition prezesgravition prezesgravition prezesgravition prezes
  • Distance Travelled: 6956 km
  • Trains Routed: 404
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Marca 2018, 07:37:09 »
Uważam, że jeżeli SPK ma odnieść sukces, to obowiązkowo należy wprowadzić albo opcję powiększania, przybliżania albo po prostu programowo zwiększyć czcionkę i ogólnie rozmiar o co najmniej 2 jednostki, bo obecnie to ja muszę przez lupę na to patrzeć

Offline itsxales

  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 29
  • Siła reputacji: 12
  • itsxales dróżnik obchodowyitsxales dróżnik obchodowy
  • Distance Travelled: 653 km
  • Trains Routed: 40
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Marca 2018, 11:55:15 »
No i błąd:

Offline Atmosferyczny

  • Moderator
  • Wiadomości: 170
  • Siła reputacji: 57
  • Atmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektorAtmosferyczny dyrektor
  • Distance Travelled: 5040 km
  • Trains Routed: 527
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Marca 2018, 14:35:22 »
Chciałbym tylko sprostować, że nastawianie "na dwie ręce" obsługujemy przytrzymując klawisz Shift, a nie Ctrl.

Zmieniłem na pierwszej stronie

Są problemy z nastawianiem przebiegowym. Pomimo prawidłowej (w każdym razie tak to działa w symulatorze ISDR) obsługi pulpitu nie można podać przebiegu lub pojawia się komunikat o błędzie - Nieprawidłowo zdefiniowane przebiegi sygnalizatora G - nieprawidłowo ponumerowane. Powtórzony nr 1.
Jak należy korzystać korzystać z nastawiania przebiegowego, może robię coś źle?
Edit:
Właśnie sprawdzam obsługę nastawiania przebiegowego na Buku i dzieją się tutaj rzeczy dziwne (lub może po prostu robię coś źle), mianowicie przy próbie podania wjazdu od semafora B (trzymając Shift naciskam na B, a następnie na 1p) następuje... podanie wjazdu od semafora G! To samo dzieje się, kiedy chcemy podać wjazd od semafora H, wtedy również wyświetli się wjazd od semafora G. Nie wiem, czym jest to spowodowane.

Nie wiem, jak to robisz. U mnie nie mogę tego powtórzyć.

Offline zabekkp

  • Supporter
  • *
  • Wiadomości: 13
  • Siła reputacji: 177
  • zabekkp prezeszabekkp prezeszabekkp prezeszabekkp prezeszabekkp prezeszabekkp prezeszabekkp prezeszabekkp prezeszabekkp prezeszabekkp prezeszabekkp prezeszabekkp prezes
    • 1977
  • Distance Travelled: 6110 km
  • Trains Routed: 1288
Odp: Symulator Pulpitu Kostkowego
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Marca 2018, 17:22:58 »
U mnie dokładnie tak samo jak podaje Ensifer - po pierwszym ułożeniu przebiegu (przy włączonym nastawianiu przebiegowym) wszelkie kolejne próby ułożenia drogi przebiegu od innych semaforów z tej samej grupy (wyjazd na ten sam szlak) kończą się ułożeniem przebiegu od tego semafora, od którego ułożyłem za pierwszym razem.